Univerza v Ljubljani - Fakulteta za elektrotehniko - Katedra za mehatroniko

Laboratorij za regulacijsko tehniko in
močnostno elektroniko

home eng

Predmeti

1. stopnja VS

1. stopnja UN

2. stopnja

3. stopnja


Izpiti in diplome

Bližnjice-študij

Besedila diplomskih nalog

Pregled razpisanih zaključnih del

Pred vami je spisek razpoložljivih zaključnih del, ki odraža našo trenutno raziskovalno angažiranost, v sklopu katere vam želimo ponuditi možnost "zrelostnega izpita" na zaključku vašega izobraževanja.


Kontaktna oseba:
P. Zajec

Enosmerni presmernik z resonančno sklopitvijo - zaključna naloga 2.stopnje

Mostični DC/DC pretvorniki z visokofrekvenčnim transformatorjem obratujejo v t.i. trdo-stikalnem načinu, za katerega so značilne prevladujoče preklopne izgube. Njihovo zmanjšanje je dosegljivo s presmernikom, ki ima v primarnem tokokrogu transformatorja umeščen nihajni krog. Cilj naloge: določiti obratovalne meje in regulacijske algoritme.

Teoretični/praktični (simulacijski) del (20%:80%).

Kontaktna oseba:
P. Zajec

Enosmerni presmernik z dvosmernim pretokom moči - zaključna naloga 2.stopnje

Za sklopitev dveh tranzistorskih mostičnih pretvornikov z vmesnim visokofrekvenčnim transformatorjem zgradite simulacijski model. Slednji naj omogoča določitev tokovne in napetostne obremenitve posameznih komponent v poljubni obratovalni točki podani z vhodno in izhodno napetostjo ter pretokom moči.

Teoretični/praktični (simulacijski) del (20%:80%).

Kontaktna oseba:
P. Zajec

Krmiljeno tiristorsko učilo - zaključna naloga 1.stopnje VS

Zasnova in izdelava učila/eksperimentatorja je mišljena za samostojno izvajanje laboratorijskih vaj študentov pri predmetu Energetska elektronika. Omogočati mora sestavo osnovnih (enofazni in trifazni krmiljeni in polkrmiljeni usmernik) in kompleksnejših tiristorskih pretvornikov (kaskadna vezava dveh vezij, 12 in več pulzni pretvornik. Zaradi specifičnega namena je varnost posluževalca in zaščita vgrajenih komponent ključnega pomena.

Teoretični/praktični del (10%:90%).

 

(c) LRT-ME 2010
na vrh